19 Eylül 2016 Pazartesi

Simple Present Tense "-S" (Komik ve öğretici mükemmel hikaye)


 
          İngilizce öğrenen öğrencilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri "present simple tense" yapılarını kullanırken "-s" ekinin nerelerde kullanıldığıdır. Simple present tense olumlu cümleler ve simple present tense olumsuz cümleler anlatılırken "-s" ekinin nerelerde kullanıldığını anlatmıştık. ancak buna rağmen bazı öğrenciler bu konuyu anlamakta zorluk yaşayabilmektedirler. Aşağıdaki hikaye eğlenceli bir şekilde  "-s" takısının kullanımı öğretecektir. buyrun hikayemize başlayalım;

        Simple present tense konusunu "İngilizce" adlı kocaman bir şirketin bir departmanı olarak düşünün. bu departman şirketin en önemli kollarından biri olsun. Simple present tense adlı bu departmanda herşey kendi halinde yürümektedir. Dolayısıyla bu departmanda sürekli departman şeflerinin bulunması gerekmez. Her şey olumlu giderken departman sekreteri Serap işleri takip eder ve bu işlere imzasını atar. İmzası ise fiile eklediği bir "-s" harfidir. (sadece öznesi he, she it olan cümlelere imza atar)




         Ancak sonuçta burası İngilizce şirketinin bir deaprtmanıdır ve her zaman işler planlandığı gibi gitmez. Zaten öyle olsa departman şeflerinin orada bulunmasının bir anlamı olmazdı, değil mi? Bazen öyle olumsuz durumlar olur ki departman sekreteri Serap işin altında kalkamaz ve departman şeflerini yardıma çağırır. Tahmin edin departman şeflerimizin adları ne? Tabi ki "do ve does". "Do ve does" departmanda bir sorun olduğu zaman hemen kolları sıvayıp işin içine girerler. Eee patron geldikten sonra sekretere de ihtiyaç kalmadığı için sekreteri dışarı yollarlar, yani cümleden çıkarırlar. Sekreter cümle dışı kaldığı için, cümleye imzasını da atamaz. neydi Sekreter Serap'ın imzası? Fiile eklenmiş bir "-s" eki. Öyleyse "do ve does" cümleye girdiğinde fiile eklenen "-s" eki de sekreter Serap'la beraber gider.

 
         Bazı zamanlarda ise ufak bir olumsuzluktan daha fazlası olur. BİR SORUN. departmanda sorun olduğu zaman sekreter Serap hemen departman şefleri "Do  Does" a haber verir. bunlarda koşa koşa gelirler. Ancak bu sefer işin içine girmek yerine, direk işin başına; yani cümlenin başına geçerler. yukarıdaki paragrafta ne demiştik? şeflerin olduğu yerde sekretere gerek kalmaz. şefler cümleye geldiği zaman yine sekreteri dışarı yollarlar. Sekreter Serap ise fiile attığı imza olan   "-s" ekini soru cümlelerine ekleyemez.


Do ve Does 

        Departman şefleri ise aralarında bir karar almıştır ve iş bölümü yapmışlardır. bu iş bölümüne göre cümleler öznelerine göre ikiye ayrılacak ve öznesi; "he, she ve it" olan cümlelerle "does", öznesi "I, you, we, they" olan cümlelerle "do"ilgilenecektir. Simple present tense "-s" kullanımı ile ilgili aşağıdaki görseli inceleyiniz;



 
         Ancak bir süre sonra şefler yeni bir problem farketmişlerdir. bazı cümlelerin özneleri bu zamirlerden (I, You, We, they, He, She, It) biri değildir. örneğin;

                                                  Ahmet doesn't watch football.

cümlesinde olduğu gibi. bu durumlar için tekrar bir araya gelen departman şefleri olan yeni bir iş bölümü yapmıştır. Bu yeni iş bölümüne göre; öznesi zamir olmayan cümlelerin tekil özneye sahip olanları ile "does", çoğul özneye sahip olanları ile "do" ilgilenecektir. Yani bir olumsuzluk veya sorun olduğunda cümlelere bu iş bölümüne göre dahil olacaklardır.

             şimdi bu hikaye doğrultusunda bazı simple present tense örnekleri görelim;


Do Does örnekleri;


  • Ryan loves cars. (Bu cümle olumlu bir simple present tense cümlesi olduğu için departman şefleri olan cümlede yer almamakta. Sekreter Serpil ise fiile "-s" takısını ekleyerek imzasını atmış. 



  • We don't support Real Madrid(Cümle olumsuz bir cümle ve öznesi "we" zamiri. dolayısıyla "do" hemen cümleye müdahil olmuş. )



  • Do you like math? (  Cümle bir soru cümlesi. Hikayeden hatırlayacağınız üzere cümlede bir sorun olduğu zaman "şefler" cümlenin başına geçmekteydi. Bu cümlede "do" kullanılmış çünkü özne "you"dur. You zamiri "Do" yardımcı fiilinin ilgilendiği bir zamirdi. 

           Simple present tense konusu son derece önemlidir. simple present tense konusuna çalışan öğrencilerin bu konuda en çok yaptığı hata "-s" ekinin kullanımıdır. eğer bu yazıyı dikkatli bir şekilde okumuş ve macazlı anlatımların hangisiyle hangisinin kastedildiğini anlamış iseniz simple present tense konusunu büyük oranda halletmişsiniz demektir. 

www.hayatingilizce.com iyi çalışmalar diler. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder