30 Eylül 2016 Cuma

present simple tense test-2


simple present tense test - 2

simple present tense test - 2
yanında "negative" yazan cümleleri olumsuz anlam ifade edecek şekilde düzenleyiniz. yanında "negative" ibaresi bulunmayan cümleleri olumlu yapınız.

  1. my father ......... like football. He thinks it is boring. (negative)

  2. likes
    doesn't like
    don't like
    like

  3. my family ......... in a big house. (negative )

  4. doesn't live
    do live
    do lives
    don't live

  5. He ....... French at school. (negative)

  6. doesn't studies
    do study
    studies
    doesn't study

  7. I ......... dinner at 8.00 pm.

  8. have
    doesn't have
    don't have
    doesn't has

  9. I ......... from home. (negative)

  10. work
    works
    don't work
    doesn't work

  11. Students ....... computers. (negative)

  12. don't use
    uses
    doesn't use
    use

  13. He is not a very good student, he ...... his homework.

  14. does
    doesn't does
    do
    doesn't do
    simple present tense
  15. My daughter, İrem, ....... to work, he always takes a bus. (negative)

  16. doesn't walk
    walks
    don't walk
    doesn't walks

  17. Mr Oliver ........ italian in London. (negative)

  18. don't teach
    doesn't teach
    teaches
    teach
    simple present tense
  19. My students ........ English in class.

  20. speak
    speaks
    don't speak
    doesn't speak

simple present tense
www.hayatingilizce.com iyi çalışmalar diler.
Devamını Oku »

29 Eylül 2016 Perşembe

Simple Present Tense Okuma Metni ve Her Cümlenin Analizi

         Bu dersimizde öncelikle bir simple present tense hikayesi okuyacaksınız. Ardından cümle cümle bu hikayenin Türkçe'sini okuyacak ve en sonda da bu hikayedeki cümlelerin analizlerini göreceksiniz. ilk olarak hikayemiz;


Simple Present Tense Hikayesi  

Simple Present Tense Okuma Parçaları ve Analizi  

        Tom is a farmer. He lives on a farm. He has a horse called düldül and a dog called foam. Tom really loves düldül. He rides düldül a lot. Sometimes he rides düldül on the farm, and sometimes in the forest. It is a good runner.

          Düldül is Tom's horse. He is white. His tail is black. He is four years old. He lives in the stable by the farm.

          Düldül waits for Tom every day. He loves spending time together. Often, Tom gives him apples, pears and sugar. After long rides in the forest, Tom always washes Düldül. He usually tombs his tail. Then Tom gives him delicious food and cold water. Düldül loves Tom.





Simple Present Tense Cümle Analizleri


Simple Present Tense Okuma Parçaları ve Analizi


  1. Tom is a farmer. (Cümlede "be" yardımcı fiili "Tom" öznesine göre çekimlendi ve "is" haline dönüştü. konuyla ilgilili detaylı bilgi için bknz: Simple present tense : be fiili )
  2. He lives on a farm. ( Bu cümle olumlu bir fiil cümlesidir ve öznesi "he"dir. dolayısıyla fiile "-s" takısı getirildi. )
  3. He has a horse called düldül and a dog called foam. (bu cümlenin fiili sahip olmak anlamına gelen "have" fiilidir. ancak cümlenin öznesi "he" olduğu için sonuna "-s" getirilmiş. ancak dikkat edin "haves" şeklinde değilde "has" şeklinde yazılmış. öğrencilerin simple present tense yapılarında sıklıkla yaptıkları bir hata "has" yerine "haves" kullanmaktır.)
  4. Tom really loves düldül. (Cümlenin öznesi tekil bir özne (tom) olduğu için fiile "-s" takısı getirildi. Hatırlayacağınız üzere öznesi "he, she, it" olan cümleler ve tekil özneli cümlelerde fiile "-s" takısı getirilirdi. ) 
  5. He rides düldül a lot. ( Yine cümlenin öznesi "he" dir ve fiile "-s" takısı getirilmiştir.)
  6. Sometimes he rides düldül on the farm, and sometimes in the forest. (bir önceki cümledeki sebeplerin aynılarından dolayı fiile "-s" takısı eklenmiştir.)
  7. Düldül is Tom's horse. ( Bu cümle bir isim cümlesidir. Simple present tense isim cümlelerinin öznesi "be" fiilidir. Be fiili cümledeki özneye göre "am, is ve are" formlarını alır.Cümlenin öznesi tekil bir özne olduğu için "be" fiilini "is" formunda kullandık. bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak isterseniz aşağıya eklediğim videoyu izleyebilirsiniz.) 
  8. He is white. (bir önceki cümle ile aynı mantık)
  9. His tail is black.(cümlenin öznesi "onun kuyruğu" anlamına gelen "his tail" ifadesidir. "His tail" tekil bir özne olduğu "be" yardımcı fiilini "is" formatında kullandık. Eğer özne çoğul bir özne olsaydı "are" yardımcı fiilini kullanmamız gerekecekti. 
  10. He is four years old. ("I am 11 years old" ifadesi herkes ilkokulda duymuştur. Bu cümle o cümleye son derece benzerdir. Aralarındaki tek fark ise cümlenin öznesi ve ona bağlı olarak değişen cümlenin yardımcı fiilidir. )
  11. He lives in the stable by the farm.( özne "he" olduğu fiile "-s" takısı getirdik. )

          Şimdi de geldik bu hikayenin anlamına. Eğer hikayeyi dikkatli bir şekilde okumuş ve bilmediğiniz kelimeleri sözlükten bakarak çalışmışsanız zaten hikayeyi anlamışsınızdır. ancak biz yine de bu simple present tense okuma parçasının anlamını vererek anladığınızı kontrol etmenizi sağlayalım;


Hikayenin Türkçe'si





             Tom bir çiftçidir. O bir çiftlikte yaşar. O, düldül adında bir ata ve foam adında bir köpeğe sahiptir. Tom gerçekten düldü'ü sever. O düldüle çok biner. Bazen Düldül'e çiftlikte ve bazen ormanda biner. O iyi bir koşucudur. 


             Düldül Tom'un atıdır. O beyazdır. Onun kuyruğu siyahtır. O 4 yaşındadır. O kulübenin yanında bir ahırda yaşar. 

            Düldül her sabah Tom'u bekler. O beraber vakit geçirmeyi sever. Sıklıkla Tom ona; elma, armut ve şeker verir. Ormandaki uzun sürüşlerden sonra, Tom sürekli Düldül'ü yıkar. O genelde onun kuyruğunu tarar. Daha sonra Tom ona lezzetli yiyecekler ve soğuk su verir. Düldül Tom'u sever. 


             




bu videoda "to be" (am, is, are) konusu anlatılmıştır. videoyu izlemenizi tavsiye ederim. son derece basit bir şekilde anlatılan bu videoyu izlerseniz Simple present tense isim cümlelerini öğrenirsiniz. www.hayatingilizce.com iyi çalışmalar diler.

ilgili kelimeler; ingilizce, simple present tense, konu anlatımı, ingilizce, to be konu anlatımı




Devamını Oku »

am, is, are (simple present isim cümleleri) mantığı ve kullanımı


     
          Bu dersimizde öğreneceğimiz konu -simple present tense isim cümleleri- İngilizce'nin en temel konusudur. dolayısıyla bu konuyu iyi bir şekilde anlamadan ilerleyen konuları anlamak mümkün değildir. Bir çok öğrenci bu konuyu çalışmaya gerek görmez. çünkü zaten bildiklerini düşünürler. Halbuki bu konuyu sular seller gibi bilmeden sadece üstün körü bir bilgi ile ilerleyen konulara geçmek öğrencilere fayda yerine zarar getirir. 
           
          Bizler simple present tense isim cümleleri konusunun ne kadar önemli olduğunun farkında olduğumuz için konuyla ilgili son derece detaylı bir ders hazırladık. dersin ilerleyen kısımlarında konu ile ilgili hazırlamış olduğumuz resimler ve videolar mevcuttur. bu derse hakkını vererek çalışan bir öğrenci, İngilizcenin en önemli konularından biri olan simple present tense isim cümlelerini mutlaka anlayacak ve ilerleyen konuları anlamakta da zorluk çekmeyecektir. 

          Daha önceki derslerimizde ingilizce'de simple present tense fiil cümlelerini anlattık. Olumlu, olumsuz ve soru cümlelerine değindik. ancak bu derslerde "fiil" cümlelerini öğrendik. geniş zamanda kuracağımız cümleler her zaman fiil cümleleri olmak zorunda değildir. bazende isim cümleleri kurarız. isim cümlelerinin yardımcı fiilleri ise "do ve does" değildir. bu dersimizde geniş zamanda bir isim cümlesini nasıl kurabileceğimize değineceğiz. öncelikle aşağıdaki Türkçe cümleleri inceleyerek bu dersimizde öğreneceğimiz konunun Türkçe'de hangi konuya karşılık geldiğini öğrenelim;


  • Ben öğretmenim.
  • O tır. 


         Bu cümlelerin yüklemleri isim soyludur. Bir başka deyişle bu cümleler sürekli tekrar eden bir eylemden değil, devam eden bir halden, durumdan bahsetmektedirler. Birinci cümlenin sonundaki "-im" ekini ve ikinci cümlenin sonundaki "-dır" ekini İngilizce cümlelerde elde etmek için "be" fiilini (am, is, are) kullanacağız. İşte bu tür cümlelere isim cümlesi denilir. Simple present tense öğrenilirken mutlaka bilinmesi gereken konulardan biri bu isim cümleleridir. Nitekim bu cümle yapıları en temel ifadelerde kullanılmaktadır. 

        Simple Present tense isim cümlelerinin yardımcı fiili "olmak" anlamına gelen "be" fiilidir. yalnız bu yardımcı fiil cümlelerde "be" şeklinde kullanılmaz. Onun yerine "am, is ve are" şeklinde kullanılır. Aşağıdaki ingilizce görselinı inceleyiniz;




 "am, is ve are" yardımcı fiillerinden hangisinin kullanılacağına ise cümlenin öznesine bakılarak karar verilir.  





         Yukarıdaki tablodan simple present tense'de hangi zamirle hangi yardımcı fiilin (am, is, are) kullanılacağına bakabilirsiniz. hatta bu tabloyu not almanızda fayda var. Çünkü bu tabloyu sular seller gibi ezbere bilmeniz mutlaka gereklidir. Aksi halde bu konuyu öğrenemezsiniz. 

            Şimdi bu ifadelerin olumlu, olumsuz ve soru formlarını öğrenelim;


Simple Present Tense Olumlu İsim Cümleleri (am, is, are)



           Yukarıdaki tablodaki dizilim olumlu cümleler için örnektir. Bu dizilime göre dersin başında örnek olarak verdiğimiz Türkçe cümleleri çevirelim; 


                                                    Ben öğretmenim.



                                                     I am teacher.

bu örneği inceledğimiz zaman dikkat etmemiz gereken iki nokta vardır. bunlar;


1- Cümlenin öznesi "ben" olduğu için alttaki cümlede "I" zamirini kullanmak,
2- tablodan hatırlayacağınız üzere "I" zamiri ile beraber "am" yardımcı fiilini kullanmaktır. 



                                O açtır.



                                                She is hungry.



ilk örneğimizde "am" yarımcı fiilini kullanırken ikinci örneğimizde "is" yardımcı fiilini kullandık. Bunun sebebi cümlelerdeki öznelerdir. "She" zamiri ile beraber "is" yardımcı fiili kullanılır. 



        Ayrıca yardımcı fiilin özneden hemen sonra kullanıldığını da gözden kaçırmamak gerekir. Bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümleleri inceleyelim;



  • she is my best friend. ("she" ile beraber "is" kullanıldı.)
  • he is a student. ("he" ile beraber "is" kullanıldı.)
  • they are poor.("they" ile beraber "are" kullanıldı.)
  • we are thin. ("we" ile beraber "are" kullanıldı.)
  • I am your brother. ("I" ile beraber "am" kullanıldı.)
  • you are beautiful.  ("you" ile beraber "are" kullanıldı.)


sizlerde benzer cümleler oluşturunuz. dikkat; özne ile beraber kullanıılan yardımcı fiili doğru seçin ve yardımcı fiili özneden hemen sonra kullanın.



Olumsuz Cümleler (am, is, are)


        simple present tense isim cümlelerinin olumsuz formlarda nasıl kullanıldığı göreceğimiz bu bölüme başlamadan önce aşağıdaki Türkçe örnekleri inceleyerek anlatacağımız konunun Türkçe'de hangi anlama karşılık geldiğini görelim;


  1. Onlar japon değildir.
  2. Biz aşçı değiliz.


       bu cümlelerden gördüğünüz üzere kendinizin veya bir başkasının OLMADIĞI bir özellikten bahsederken "DEĞİL" ifadesini kullanıyoruz. Simple present tense isim cümlelerinde de bu anlamını elde etmek için kullanmamız gereken yapılar "am, is, are" yapılarıdır. ancak bu sefer bu yapıları yanlarına olumsuzluk eki olan "not" ekini getirerek kullanıyoruz. "not" olumsuzluk ekinin nasıl kullanıldığını görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyelim;




am, is, are (simple present tense isim cümleleri)



tablodan görüldüğü üzere "not" ekini hem ayrı bir şekilde hem de birleşik bir şekilde yazabilir ve okuyabiliriz. birleşik ve ayrı yaazımlarda okunuşun nasıl değiştiğini görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. 

           Cümleye bu şekilde başladıktan sonra, cümlede ne "değil" diyorsak o ifadeyi kullanırız. aşağıdaki ifadeyi bu bilgiler doğrultusunda inceleyelim;


       Benim arkadaşlarım yaramaz değildir.




      My friends are not (aren't) naughty.



           tablonun altındaki nota tekrar göz atmanızı istiyorum. Eğer simple present tense isim cümlesinin öznesi yukarıdaki zamirlerden biri değilse; öznenin tekil mi, çoğul mu olduğuna bakılır. tekil öznelerle beraber "is"; çoğul öznelerle beraber "are" yardımcı fiili kullanılır. ancak bu bir olumsuz cümle olduğu için simple present tense yardımcı fiilinin yanına "not" olumsuzluk ekini eklemeyi de unutmayın. bir başka örnek cümle daha inceleyelim;


                 O japon değildir. 



                 She is not (isn't) japanesse


             Bu örnekte de görüldüğü üzere, yardımcı fiili cümlenin öznesine göre seçtik. yukarıdaki tablodan hatırlayacağınız üzere "she" zamiri ile beraber kullanılan yardımcı fiil "is" yardımcı fiiliydi. bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümleleri Türkçe'ye çeviriniz;



  1. www.hayatingilizce.com is the best.
  2. Vicky is not married.
  3. Their second lesson is not english.
  4. I am not interested in germany.



     Bu konu  en önemli konulardan biridir. Dolayısıyla bu konuyu bilmeden diğer konuları öğrenmeniz mümkün değildir. ancak konuyu tam olarak anlamak istiyorsanız hem "testler" bölümüne gidip hazırlamış olduğumuz testleri çözmenizi hem de hem de aşağıya eklemiş olduğumuz videoyu dikkatlice öğrenmenizi tavsiye ediyorum. nitekim bu konuyu iyi anlayan bir öğrenci dilin temel mantığını çözmüş olacak ve ilerleyen konuları daha kolay anlıyor olacaktır. Şimdi de simple present isim cümlelerinde soru yapılarının nasıl olduğuna göz atalım;


Soru cümleleri (am, is, are)

      Soru cümleleri bu konunun en temel noktalarından biridir. çünkü bu ifadeleri kullanarak birine kendisi ile ilgili bir soru sorabilir veya bize, bizimle ilgili bir soru sorulduğu zaman ne sorulduğunu anlayıp cevap verebiliriz. ayrıca yine bu yapıları kullanarak yanımızda olmayan bir başkası hakkında sorular sorabilir verilen cevapları da anlayabiliriz. karşılıklı bir diyalog sağlamak adına bu yapıları bilmek son derece önemlidir. bu yapıları derinlemesine incelemeye başlamadan önce aşağıdaki Türkçe örnekleri inceleyerek bu konunun Türkçedeki hangi konuya karşılık geldiğini görelim;



  1. Sen bekar mısın?
  2. Onlar keman mı?



    Simple present tense isim cümleleri soru cümlelerinde gördüğünüz gibi, biriyle veya bir şeyle ilgili bir soru sorulacağı zaman bu yapıları kullanmamız gerekir. ancak unutmayın ki bu yapılar isim cümlelerinde kullanılır. fiil cümleleri için sitemizin ana sayfasına giderek ilgili yazılara çalışabilirsiniz. şimdi aşağıdaki tabloyu inceleyerek "am, is, are" yardımcı fiillerini kullanarak nasıl soru cümlesi yapılabileceğini görelim;


am, is, are (simple present tense isim cümleleri)


      sanırım hemen dikkatinizi çekmiştir. Simple present tense olumlu ve olumsuz isim cümlelerinde özneden sonra kullanılan yardımcı fiillerimiz, simple present tense soru cümlelerinde özneden önce kullanıldı. "am, is, are" yardımcı fiileri soru cümlelerinde özneden önce kullanılmaktadır. bu noktada asla dikkatinizden kaçmaması gereken şey ise şudur; soru cümlelerinde yardımcı fiiller özneden önce kullanılır, cümlenin başında değil. eğer cümlenin başında kullanıldığını düşünürseniz ileride anlatacağımız soru kelimelerini çalışırken kafanız karışır. çünkü cümlede bir soru kelimesi varsa cümlenin başında "am, is, are" yardımcı fiilleri değil; soru kelimeleri kullanılır. o konuya geleceğiz. ancak bu noktada aklınızda bulundurmanız gereken şey; soru cümlelerinde yardımcı fiillerin özneden kullanıldığıdır. şimdi bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümleleri inceleyelim;


                     Sen bekar mısın?



                     Are you single?



          kırmızı renkle gösterilen kısımlar birbirlerinin karşılığıdır. simple present tense cümlesine aynı anlamı katmaktadır.  yani bu cümleyi soru yapan asıl kısım "are" yardımcı fiilinin "you" zamirinden önce gelmesidir. eğer cümlemiz "you are  single" şeklinde olsaydı; "sen bekarsın" anlamına gelecek ve bir olumlu cümle olacaktı. bir başka örnek cümle daha inceleyelim;



                  Onlar senin ebeveynlerin mi?




                 Are they your parents?


bu cümlede de "are" yardımcı fiilinin özneden önce kullanılması cümleyi bir soru cümlesi yapmıştır. sanırım simple present tense isim cümlelerinin mantığını anladınız. öyleyse aşağıdaki cümleleri inceleyelim;


  1. Is she a doctor? ( O bir doktor mu? )
  2. Are you Kadir? ( Sen kadir misin? )
  3. Am I your friend? ( Ben senin arkadaşın mıyım? )
  4. Are they here? ( Onlar burada mı?)
  5. Is it your cat? ( O senin kedin mi? )
  6. Are we here for the concert? ( Biz konser için mi buradayız? )



      Simple Present Tense Kısa Cevaplar
   
      Simple present tense soru ifadelerini öğrendikten sonra mutlaka bilmemiz gereken bir konu da kısa cevap cümleleridir. İngilizcede soru cümlelerine uzun cevaplar vermektense kısa cevaplar vermek daha yaygındır. Buna bir örnek verelim;
-Are you the new student?
-yes, I am. "dememiz yeterlidir. uzun uzun "yes, I am the new student" dememize gerek yoktur. aşağıda bu yapıların nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili kalıpları inceleyiniz; 


Olumlu kısa cevaplar: Yes + özne +yardımcı fiil.
Olumsuz cevaplar: No + özne +yardımcı fiil + not.


bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki simple present tense diyaloglarını inceleyelim;

- Is he the director.
- yes, he is.

olumlu bir kısa cevap verdik.

- Is she the hairdresser?
- No, she is not (isn't) 

olumsuz bir kısa cevap verdik. 

Dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta; "yes" dedikten sonra "not" ekini kullanmamamız gerektiğidir. Simple present tense isim cümlelerinde bazen istisnai diyaloglarda "yes" dedikten sonra "not" ifadesi de kullanılabilir ama bunlar çok yaygın kullanımlar değildir. Ayrıca "no" dedikten sonra "not" olumsuzluk ekini kullanmayı da unutmamak gerek. 

          Son olarak simple present tense konusunu daha derinlemesine öğrenmek telafuzları dinlemek ve dersimizde değinmemizin mümkün olmadığı püf noktaları öğrenmek isteyenler aşağıdaki videoyu izleyebilir.   


        
















Devamını Oku »

25 Eylül 2016 Pazar

Simple Present Tense Test-1 (7 soruda kendini gör)


      

simple present tense test -1


  1. They sometimes ......... football.

  2. play
    plays
    place
    simple present tense
  3. My sister .......... dance.

  4. go
    goes
    swims

  5. They often ......... Tv on saturdays.

  6. watches
    works
    watch
    ingilizce
  7. Her father and brother ........ their car.

  8. washs
    washes
    wash

  9. We always ....... to the bus stop.

  10. hurries
    hurry
    hurryes
    present simple test
  11. I ......... coke very much.

  12. likes
    loves
    like
    7. Jessie ........ a cat and a dog.

    have
    has
    haves
    simple present tense
www.hayatingilizce.com


İlgili kelimeler: simple present tense, ingilizce, konu anlatımı, öğren
Devamını Oku »

19 Eylül 2016 Pazartesi

Simple Present Tense "-S" (Komik ve öğretici mükemmel hikaye)


 
          İngilizce öğrenen öğrencilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri "present simple tense" yapılarını kullanırken "-s" ekinin nerelerde kullanıldığıdır. Simple present tense olumlu cümleler ve simple present tense olumsuz cümleler anlatılırken "-s" ekinin nerelerde kullanıldığını anlatmıştık. ancak buna rağmen bazı öğrenciler bu konuyu anlamakta zorluk yaşayabilmektedirler. Aşağıdaki hikaye eğlenceli bir şekilde  "-s" takısının kullanımı öğretecektir. buyrun hikayemize başlayalım;

        Simple present tense konusunu "İngilizce" adlı kocaman bir şirketin bir departmanı olarak düşünün. bu departman şirketin en önemli kollarından biri olsun. Simple present tense adlı bu departmanda herşey kendi halinde yürümektedir. Dolayısıyla bu departmanda sürekli departman şeflerinin bulunması gerekmez. Her şey olumlu giderken departman sekreteri Serap işleri takip eder ve bu işlere imzasını atar. İmzası ise fiile eklediği bir "-s" harfidir. (sadece öznesi he, she it olan cümlelere imza atar)


Devamını Oku »

18 Eylül 2016 Pazar

Simple Present Tense Zaman Zarfları En Detaylı Ders



Simple Present Tense Zaman Zarfları

        simple present tense yapılarını öğrenen her öğrencinin mutlaka bilmesi gereken konulardan biri de present simple tense ifadeleri ile beraber kullanılan zaman zarflarıdır. bu dersimizde simple present tense zaman zarfları konusu derinlemesine inceleyeceğiz.

       zaman zarfları bir eylemin sıklıkta gerçekleştiğini bildiren kelimelerdir. bu ifadeler Türkçe cümlelerde de yaygın olarak kullanılırlar. aşağıdaki Türkçe örnek cümlelere göz atalım;

        Frequency Adverbs

  • Ben her zaman saat sekizde uyurum.
  • Biz bazen taksi tutarız. 
birinci cümlede "her zaman" kelimesi, ikinci cümlede ise "bazen" kelimesi; cümlelerde yapıdğını belirtilen eylemlerin ne sıklıkta yapıldığını bildirmektedir. bu dersimizde bu ifadelerin İngilizce'lerini öğrenecek ve cümlelerimizde kullanacağız. ancak bunun için öncelikle bu ifadelerin İngilizcelerini bilmemiz gerekiyor. aşağıdaki tablodan bu kelimlerin İngilizce'lerini ve anlamlarını inceleyebilirsiniz;


Simple Present Tense Zaman Zarfları


       bu kelimeler son derece önemlidir ve mutlaka bilinmesi gerekir. zaten tablonun yanına konulan yıldız isaretine de kelimelerin önemine binaendir.
       simple present tense sıklık zarfları genellikle cümledeki özneden sonra kullanılırlar. cümlede kullanıldıkları yer bazı durumlarda değişebilse de, özneden sonra kullanılmaları daha yaygındır. Şimdi bu kelimeleri teker teker inceleyerek cümleye kattıkları anlamları öğrenelim;

        Simple Present Tense Sıklık Zarfları

      Never

        Okunuşu "nevir" şeklinde olan bu kelime "asla" anlamına gelmektedir. yukarıdaki tablodan görüldüğü üzere bu ifade %0'lık bir sıklık bildirmektedir. yani bu kelime kullanıldığı cümleyi olumsuz yapmakta, bir başka deyişle; o cümlede belirtilen eylemin hiç yapılmadığını ifade etmektedir.  örnek cümlemize bakalım;


                               Ben asla çikolata yemem.



                                                I never eat chocolate.


                                           

bu örnek incelendiği zaman dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta karşımıza çıkar. bunlardan birincisi;


  1. zaman zarfının (never) özneden hemen sonra kllanıldığı.
  2. cümlede "don't" ifadesi olmadığı halde cümlenin olumsuz olması. bu olumsuz anlamı cümleye katan kısım ise "never" dır. never kelimesi bulunduğu cümleleri anlamca olumsuz yapar. bir başka örnek cümle daha inceleyelim;


                                             O asla makarna pişirmez. 


                                  She never cooks pasta.




        bu örnekte de dikkat edilmesi gereken nokta fiile "-s" takısının eklenmiş olduğudur. simple present tense olumlu cümlelerden hatırlayacağınız üzere, özne "he, she, it" olduğu zaman fiile "-s" takısı eklenmekteydi.  bu cümlede yapıca olumlu bir cümle olduğu için fiile "-s" takısı getirildi. ancak dikkat edin; bu cümle içindeki "never" kelimesinden dolayı anlamca olumsuz bir cümledir. 

         Aşağıdaki görseli inceleyerek konuyu daha iyi anlayabilirsiniz;



         Rarely/ Seldom

        Okunuşları "reyrıli" ve "seldım" şeklinde olan bu bu kelimeler aynı anlama gelmekte ve birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. ikisinin de anlamı "nadiren"dir.  bu zaman zarfları da özneden sonra kullanılmaktadır. örnek cümlelere bakalım;


                                Biz nadiren görüşürüz.



                                We rarely meet.


özneden sonra kullanılan bu zaman zarfı, görüşme eyleminin ne sıklıkta gerçekleştiğini bildirmektedir. bir diğer örneğimizde ise "seldom" kelimesini inceleyelim;


                                            İnsanlar nadiren para bağışlar.



                                          People seldom donate money. 


bu örnekte de yine nadiren anlamına gelen "seldom" zaman zarfı özneden sonra kullanıldı. sizlerde bu kurallara uyarak kendi cümlelerinizi oluşturabilir, simple present tense zaman zarfları konusunu cümlelerinizi daha profesyonel hale getirmek için kullanabilirsiniz.

       

              Aşağıdaki görseli inceleyerek konuyu daha iyi anlayabilirsiniz;



        Sometimes
         
            "Samtayms" şeklinde okunan bu simple present tense zaman zarfının anlamı ise "bazen"dir. çok sık olmamakla beraber çok nadir de olmayan eylemleri belirtirken kullanılır. Aşağıdaki örnek cümleyi inceleyelim;

                                                     Onlar bazen bilgisayar kullanır. 



                                                      They sometimes use computers.


bu cümlede de simple present tense zaman zarfı özneden hemen sonra kullanıldı. bir diğer örnek;


                                                            Ali bazen okula yürür. 



   
                                                            Ali sometimes walks to school.


bazen anlamına gelen "sometimes" simple present tense sıklık zarfı ifadesinin özneden sonra kullanılmasına dikkat edin.

 

            Aşağıdaki görseli inceleyerek konuyu daha iyi anlayabilirsiniz;





           Often

           "ofın" şeklinde okunan bu simple present sıklık zarfı ise "sık sık" anlamına gelmektedir. tablodan hatırlayacağınız üzere %80'lik bir sıklık bildirmektedir. cümle içerisinde kulllanıldığı yer itibariyle diğer  zaman zarflarından bir farkı yoktur. Aşağıdaki örnek cümleye bakalım;


                         Öğrenciler sık sık hamburger yer. 



                                     
                        Students often eat hamburgers



bir başka örnek;

                                      Babam sık sık yurtdışına seyahat eder. 




                                      My father often travels abroad.


Not: simple present tense cümlesinde fiilden sonra "-s" takısının kullanımasının sebebi öznenin tekil bir özne olmasıdır.



                                                  Çocuklar sık sık kavga eder. 

 

                                                  Children often fight.


simple present tense zaman zarflarından "often" kelimesi ile ilgili daha fazla örneği aşağıdaki videomuzda bulabileceksiniz. Aşağıdaki görseli incelemenizi de tavsiye ederim;


         Usually

              "Genellikle" anlamına gelen bu sıklık zarfı "yujuli" şeklinde okunur ve %90'lık bir sıklık bildirmektedir. özneden sonra kullanılır. Aşağıdaki örnek cümlelere bakalım;


                     Onun kızı genellikle sebze yemeyi reddeder.



                     Her daughter usually refuses to eat vegetables.



 bir başka örnek;


                        Biz genellikle okulda öğlen yemeği yeriz. 




                       We usually have lunch at school


             Aşağıdaki görseli inceleyerek simple present tense konusunu daha iyi anlayabilirsiniz;


       




        Always

           "olveys" şeklinde okunan bu zaman zarfı ise %100'lük bir sıklık bildirir ve zaman zarfları arasında en güçlü anlam taşıyandır. her zaman, daima, istisnasız gibi anlamlara sahiptir ve daima yapılan/tekrar eden eylemleri belirtirken kullanılır. Aşağıdaki örneği inceleyelim;


                        Biz her zaman ödevlerimizi yaparız.



                       We always do our homeworks. 


             Aşağıdaki görseli inceleyerek konuyu daha iyi anlayabilirsiniz;




son olarak simple present tense konusuyla ilgili hazırlamış olduğumuz videoyu da izlemenizi tavsiye ederim.





www.hayatingilizce.com iyi çalışmalar diler.


ilgili kelimeler: simple present tense, ingilizce geniş zaman, sıklık zarflar, simple present tense zaman zarfları






Devamını Oku »

17 Eylül 2016 Cumartesi

Simple Present Tense Soru Cümleleri Bütün Detaylarıyla

       
         Simple present tense derslerimizin 3. sü olan bu dersimizde İngilizce'de geniş zaman yapılarını kullanarak soru sormayı ve sorulan sorulara cevap vermeyi öğreneceğiz. nitekim olumlu ve olumsuz yapılar kadar soru yapıları da önemlidir ve mutlaka bilinmesi gerekir.  bu yapıların İngilizce'lerini öğrenmeye başlamadan önce aşağıdaki Türkçe örnekleri inceleyerek bu derste öğreneceğimiz konunun Türkçe'de neye karşılık geldiğini görelim;


  • Onlar elma sever mi?
  • Sen balık yer misin?

       Bu tür simple present tense cümleleri genel geçer durumlar hakkında sorular sormaktadır. bu dersimizde bu tür soruları sormayı öğreneceğiz.

        yukarıdaki cümleleri soru yapan kısım cümlenin fiilindeki "-mı, mi" soru ekleridir. Simple present tense soru cümleleri yaparken, cümleye soru anlamını katacak olan kısımlar "do ve does" yardımcı fiilleridir. önceki dersimizden hatırlayacağınız üzere olumsuz cümlelerde de bu ifadeleri özneden sonra yanına "not" olumsuzluk ekini ekleyerek kullanmaktaydık. ancak soru yapılarında bu ifadeleri özneden sonra değil, özneden önce kullanmamız gerekiyor. peki hangi cümlelerde "do" hangi cümlelerde "does" kullanmamız gerekiyor? buna karar vermek için yine cümlenin öznesine bakıyoruz. olumsuz cümlelerde yaptığımız gibi yine cümleleri iki gruba ayırıyoruz;


  1. öznesi "I, you, we,they" olan cümleler.
  2. öznesi "he,she,it" olan cümleler. 

aşağıdaki görselde hangi yardımcı fiilin hangi zamirler beraber kullanıldığını görebilirsiniz;

Simple Present Tense Soru Cümleleri
    www.hayatingilizce.com tarafından hazırlanmıştır.

şimdi 1.grup cümlelerimizi inceleyelim;


Simple Present Tense Soru Cümleleri ( I, you, we, they) 


          Eğer İngilizce'sini söylemek istediğimiz simple present tense cümlesinin öznesi (I, you, we, they) zamirlerinden birisi ise, cümlenin öğelerini;

                             do+özne+fiil+nesne?

şeklinde sıralarız. bu noktada dikkat etmemiz gereken nokta; yardımcı fiil olan "do" ifadesini cümledeki özneden önce kullanmaktır.



öğrencilerin sıklıkla yaptığı simple present tense hatalarından biri yardımcı fiili yanlış yerde kullanmaktır. eğer yardımcı fiili özneden sonra kullanırsanız bir soru cümlesi elde etmiş olmazsınız. bu bilgiler doğrultusunda yukarıda türkçe'sini verdiğimiz örnekleri İngilizce'ye çevirelim;

                                            Onlar elma sever mi?



                            Do they like apples?

                         do+özne+fiil+nesne?



sıralamaya dikkat!! cümleye "do" yardımcı fiilini kullanarak başladık. daha öncede söylediğimiz gibi "soru cümlelerinde yardımcı fiil özneden önce kullanılır". diğer simple present tense örneğimizi de ingilizce'ye çevirelim;

                                              Sen balık yer misin?


                           
                               Do you eat fish?

                          do+özne+fiil+nesne?

bu örnekte de görüldüğü gibi cümlemizde "do" yardımcı fiilini özneden önce kullanarak bir simple present tense soru cümlesi elde ettik. aşağıdaki örnek cümlelere bakalım;


                                         Sen annene yardım eder misin?



                                          Do you help your mother?                                            



bu cümlenin de öznesi "you" olduğu için yardımcı fiil olarak "do" kullandık. ayrıca bu bir simple present tense soru cümlesi olduğu için "do" yardımcı fiilini özneden önce kullandık. bir başka örnek;


                                                    Onlar pazarları görüşür mü?



                                                     Do they meet on sundays?

cümlenin öznesi "they" (onlar) olduğu için "do" yardımcı fiilini kullandık.

ikinci grup cümleleri incelemeye geçmeden önce önemli noktaları hatırlayalım;

dikkat!!! bir present simple tense soru cümlesi yapmak istediğimizde yapmamız gereken iki önemli şey vardır. bunlardan birincisi;


  1. cümledeki özneye göre "do veya" does" yardımcı fiilini kullanmak. 
  2. yardımcı fiili cümledeki özneden önce kullanmak. 

bu iki noktaya dikkat edip öğe sıralamasını da gösterildiği gibi yaparsak simple present tense soru cümlesi elde etmiş oluruz. geldik ikinci grup cümlelerimize;


Simple Present Tense Soru Cümleleri (he, she, it)



            İngilizce'sini söylemek istediğimiz cümlenin öznesi "he,she veya it" zamirlerinden birisi ise yapmamız gereken tek şey, cümlenin öğelerini;



                                does+özne+fiil+nesne?




şeklinde sıralamaktır. öznesi "I, you, we, they" olan simple present tense cümlelerinden tek farkı, cümlenin başında kullanılan yardımcı fiilin "do" değil de "does" olmasıdır. cümlenin geri kalan sıralaması tamamen aynıdır. bu bilgiler doğrultusunda bazı örnek cümleler inceleyelim;


                                                  O dans eder mi?



                                                   Does she dance?
                       
                                         does+özne+fiil+nesne?



cümlenin öznesi "she" olduğu için kullandığımız yardımcı fiil "does" oldu. ayrıca cümle bir soru cümlesi olduğu için yardımcı fiili özneden önce kullandık. bir başka örnek cümle daha inceleyelim;



                                              O korku filmleri seyreder mi?



                                               Does he watch horror movies?

                                                     does+özne+fiil+nesne?     




yine bu simple present tense cümlesinin öznesi "he" olduğu için yardımcı fiil olarak "does" kullandık. bir diğer örnek;


                                                      O kafeste mi yaşar?



                                                       Does it live in a cage?

                                                   does+özne+fiil+nesne?



dikkat!!! "do" ve "does" yardımcı fiillerini kullanırken cümlenin öznesine bakarız. özne "he, she veya it" ise "does" yardımcı fiilini "I, you, we veya they" ise "do" yardımcı fiilini kullanırız. ayrıca cümlemiz soru cümlesi olduğu için bu ifadeleri cümlemizdeki özneden önce kullanmamız gerekir. şimdi karışık örneklerin verildiği bir görseli inceleyelim;


Simple Present Tense Soru Cümleleri


Simple Present Tense Soru Cümleleri


               Ancak cümlenin öznesi her zaman bi zamir olmak zorunda değildir. bazen de bir isim cümlenin öznesi olabilir. bu durumlarda hangi yardımcı fiili kullanacağımızı görelim şimdi de;


Simple Present Tense Öznesi Zamir Olmayan Cümleler

               İngilizce'sini söylemek istediğimiz bir simple present tense cümlesinin öznesi bir isim ise, bu cümlede hangi yardımcı fiili kullanacağımıza karar vermek üzere yine cümlenin öznesine bakarız. özne tekil bir özne ise "does", çoğul ise "do" yardımcı fiili kullanırız. ancak sıralamada herhangi bir değişiklik olmaz. yani "do veya does" yardımcı fiili her halukarda özneden önce kullanılır. bu sayede bir soru cümlesi elde etmiş oluruz. şimdi bir örnek inceleyelim;

                                                               Ali gitar çalar mı?
               

                                                              Does Ali play guitar?
                           
                                                          does+özne+fiil+nesne?


              simple present tense cümlesinin öznesi tekil bir özne (ali). dolayısıyla, yukarıdaki notumuzda da belirttiğimiz gibi, tekil öznelerle beraber kullanılan yardımcı fiili kullandık. simple present tense soru cümlesini bu şekilde elde ettik. şimdi bir de çoğul özneye sahip bir cümleyi inceleyelim;




                           Ali ve Ahmet bilgisayar oyunları oynar mı?




                 Do Ali and Ahmet play computer games?
               

               "Ali ve Ahmet" ifadesi bir çoğulluk bildirmektedir. biz de cümlede çoğul öznelerle beraber kullanılan yardımcı fiil olan "do" ifadesini kullandık ve bir simple present tense soru cümlesi elde ettik. konuyla ilgili olarak www.hayatingilizce.com'dan alınan aşağıdaki görseli incelemenizi tavsiye derim;



Simple Present Tense Soru Cümleleri



Simple Present Tense Soru Cümleleri




Simple Present Tense Kısa Cevaplar


              Bir simple present tense soru cümlesi ile karşılaştığımız zaman uzun cevap vermek zorunda değiliz. bunun yerine kısa cevaplar verebiliriz. zaten kısa cevaplar daha yaygın olarak kullanılır. aşağıdaki Türkçe örneği inceleyelim;


              - Senin bir araban var mı?
              - evet var. ( uzun uzun evet "evet, benim bir arabam var" demedik.)


           tıpkı Türkçe'de olduğu gibi İngilizce'de de kısa cevaplar vermek daha yaygındır. şimdi yukarıdaki diyaloğu İngilizce'ye çevirelim;


             - do you have a car?
             - yes, I do. ( dememiz yeterlidir. uzun uzun "Yes, I have a car" dememize gerek yoktur.)

simple present tense soru cümlelerine kısa cevap verirken kullanmamız gerek yapılar şöyledir;



  1. olumlu cümleler: Yes+özne+do veya does (özneye göre)
  2. olumsuz cümleler: No+özne+don't veya doesn't (özneye göre)



           bu bilgiler doğrultusunda aşağıdaki diyaloğu inceleyelim;


             - does she watch "survivor"?
             - yes, she does.


olumsuz bir cevap verecek olsaydık ise;

            - "No, she doesn't" derdik.

uzun uzun "yes, she watches "survivor" dememize gerek yoktur. bu ifade de yanlış olmazdı. ama yaygın kullanım kısa cevaplar şeklindedir. Dersimizin şimdiye kadar ki kısmında içinde soru kelimeleri olmayan cümleleri nasıl yapacağımızı öğrendik. ancak bazen içinde soru kelimeleri olan simplle present tense soru cümlelerine ihtiyaç duyarız. böylece daha detaylı sorular sorabilir veya son derece yaygın olan bu simple present tense cümle türleri ile karşılaştığımızda ne denildiğini anlayabiliriz. 

        Simple present tense Soru Kelimeleri


        Dersimizin bu kısmını anlamak için öncelikle soru kelimelerinin neler olduğunu bilmek gerekir. Türkçede 5n1k olarak da bahsedilen soru kelimelerinin İngilizceleri aşağıdaki gibidir;


Simple Present Tense Soru Cümleleri



           Bu soru kelimeleri kullanıldıkları simple present tense cümlelerinin başında gelirler. bir örnek cümle inceleyelim;


                    Sen nerede çalışırsın?



                    Where do you work?

       Örnek simple present tense soru cümlesi incelendiğinde hemen farkedilir ki; soru kelimesi olan "where" ifadesi cümlenin en başında kullanılmıştır. Ancak yine son derece önenli ve mutlaka bilinmesi gereken bir nokta daha vardır. Bir soru kelimesinin cümlede kullanılması o cümleyi soru yapmaz. Cümleyi soru yapan asıl kısım; yardımcı fiilin özneden önce gelmesidir. yani yukarıdaki cümle "where you work" şeklinde olsaydı, bu cümle bir soru cümlesi olmazdı. bir başka örnek cümle daha inceleyelim;


         Sen boş zamanlarında ne yaparsın?



         What do you do in your free time?


        Bu simple present tense cümlesinden soru kelimesi olan "what" çıkarılırsa basit bir soru cümlesi elde edildiği görülür. Ancak ne zaman ki cümleye bir soru kelimesi eklenir, o soru kelimesi mutlaka cümlenin başında kullanılır. unutmayınızzz!! Cümleyi soru yapan kısım soru kelimesi değildir. Yardımcı fiilin özneden önce kullanılmasıdır. Şimdi başka örnekler inceleyerek soru kelimelerinin nasıl kullanılması gerektiğine ve cümlelere nasıl anlamlar kattığına göz atalım;


  1. Where does your father live? ( Senin baban nerede çalışır? Soru kelimesi simple present tense cümlesinin başında geldi.)
  2. Who runs the company? ( Şirketi kim yönetir? simple present tense cümlesinin başında soru kelimesi kullanıldı. )
  3. Why don't you learn english? ( Neden İngilizce öğrenmiyorsun? )
  4. Why does Ali watch Tv so much? ( Ali neden bu kadar televizyon izler?) 
  5. When do you start working? ( Sen saat kaçta çalışmaya başlarsın?)
  6. How do you read japanesse? ( Japonca'yı nasıl okursun?) 
  7. What time do you wake up? ( Sen saat kaçta uyanırsın?) 
  8. What does her father do? ( Onun babası ne yapar?) 


           son olarak simple present tense soru cümleleri ile ilgili hazırlamış olduğumuz videoyu izlemenizi tavsiye ederim;
www.hayatingilizce.com iyi çalışmalar diler.


Devamını Oku »