1 Ekim 2016 Cumartesi

Simple Present Okuma Parçası-2 (çeviri dersi) Mutlaka Okunmalı

         




        Simple present tense konusu ile ilgili çalışmalar yaparken okuma aktivitelerini asla yabana atmamak gerekir. Okuma aktiviteleri sizlere hem bu konuyla ilgili pratik yapma imkanı sunacak hem de kelime haznenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. ayrıca okuma parçalarını analiz ettiğimiz bu derslerde farklı cümle yapıları görecek ve bu yapılarla ilerde karşılaştığınız zaman anlayabileceksiniz. Şimdi aşağıdaki parçamızı okuyalım. Daha sonra cümle cümle analiz edecek en sonda ise hikayemizin Türkçesini vereceğiz. Ancak öncelikle sizler hikayeyi anlamaya çalışmalı ve anladığınızın doğru olup olmadığını farketmek üzere hikayenin Türkçesine bakmalısınız. 


Simple Present Tense Okuma Parçası




        
        Kaan is a singer. He loves singing. He is in a band. He sings in the band. He is the lead singer. Sometimes He plays the drum. Tuba sings when he plays the drum. 

        Tuba is Kaan's girlfriend. She is also in the band. She plays next to Kaan. She plays the electric guitar. Sometimes Kaan sings with Tuba. The audience loves it when they sing together. 


         Demet is Kaan's and Tuba's friend. She is also in the band. She stands next to Tuba. She plays bass guitar. Demet does not sing. She does not like singing. And honestly she is not a very good singer. She doesn't have a very nice voice. But she plays bass guitar very well.

        The band practices as much as possible. They mostly perform at birthday parties. Sometimes they sing at weddings ceremonies, too. They are a very good band.





        Simple Present Tense Cümle Analizleri





          -
Kaan is a singer. ( Bu cümle bir isim cümlesi olduğu için cümlede yüklem olarak "am, is ve are" yardımcı fiillerinin kullanılması gerekir. Simple present tense isim cümleleri dersimizden de hatırlayacağınız üzere; öznesi zamir olmayan cümlelerde öznenin tekil mi çoğul mu olduğuna bakılırdı. Tekil öznelerde "is" çoğul öznelerde "are" kullanılırdı. bu cümlenin öznesi tekil olduğu için (kaan) tekil öznelerle beraber kullanılan "is" yardımcı fiili kullanıldı.)

       - He loves singing. ( Bu cümle ise bir fiil cümlesidir. Simple present tense olumlu cümlelerde özne "he, she veya it" ise; fiile "-s" takısı getirilirdi. bu konuyu simple present tense olumlu cümleler dersimizde anlatmıştık. Bu cümlenin öznesi tekil (kaan) olduğu için bu cümlenin de fiiline "-s" takısı getirildi.)

         - He is in a band. ( İsim cümlesi ve özne he. dolayısıyla "is" yardımcı fiili kullandık.)

        - He sings in the band. ( İngilizce geniş zaman fiil cümlesi. özne"he". Fiile "-s" takısı getirildi.)


        - He is the lead singer. ( İsim soylu bir cümle olduğu için "is" yardımcı fiili kullanıldı. )


        - Sometimes he plays the drum. (simple present tense zaman zarfları adlı dersimizde, zaman zarflarının genelde özneden hemen sonra kullanıldığını söylemiştik. ancak bazen özneden önce de kullanılır diye de eklemiştik. Bu cümlede bu durumun bir örneği mevcut. "sometimes" zaman zarfı özneden önce kullanılmış. Ayrıca fiile eklenen "-s" ekine de dikkat.)

          - Tuba sings when he plays the drum. ( Tuba tekil biz özne olduğu için fiile "-s" takısı getirildi. Cümlenin ikinci kısmında da aynı durum smz konusu. ) 


           - Tuba is Kaan's girlfriend. (Kaan isminden sonra gelen ve kesme işareti ile ayrılmış olan "-s" takısı "-nin, -nin" anlamına gelmektedir. Bu cümle bir simple present tense isim  cümlesidir.)



             - She is also in the band. ( simple present tense isim cümlelerinde "am, is, are" kullanılır demiştik.)


           - She plays next to Kaan. ( Bu simple present tense cümlesinin öznesi "she" olduğu için fiile "-s" takısı getirdik. )


           - She plays the electric guitar. ( Bir önceki örnekteki kural bu örnekte de geçerli. )

          
         - Sometimes Kaan sings with Tuba. ( "with" -le, -la anlamına gelmektedir. bu konuya videolarımızda değindik. Youtube'da hayatingilzce adlı kanalımızdan videolarımızı izleyebilirsiniz. )


          - Demet is Kaan's and Tuba's friend. ( cümlenin öznesi "demet". yani tekil bir özne. bu cümle bir isim cümlesi olduğunda kullanmamız gereken yardımcı fiiller "am, is ve are" dır. Özne tekil olduğu için "is" yardımcı fiilini kulandık. )

  
         - She is also in the band. ( "also" kelimesi "de, da" anlamına gelmektedir. simple present tense kurallarına dikkat. )

         - She stands next to Tuba. ( durmak anlamına gelen "stand" fiiline "-s" takısı getirilmiş. "simple present tense olumlu cümlelerde fiile "-s" takısı eklenmesi kuralları öğrencilerin çok zorlandığı bir konudur. zorlanmadan bu konuyu öğrenmek ve bir daha unutmamak için sitemizde yayınladığımız "simple present tense "-s" ekinin kullanımı adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Hem konuyu öğrenecek hem de cümlelerinizde doğru bir şekilde kullanabileceksiniz.)

           - She plays bass guitar. ("play" kelimesini öğrenciler sadece oynamak anlamında kullanırlar. halbuki bir o kadar yaygın bir anlamı da "çalmak"tır. Bir enstrüman çalmak anlamında "play" fiili kullanılır. örneğin; play violin, play flute...)


          - Demet does not sing. ( Bu cümle bir simple present tense olumsuz cümlesi olduğu için özneden sonra tekil öznelerle beraber kullanılan "does" yardımcı fiili ve "not" olumsuzluk eki kullanıldı. ayrıca fiile "-s" takısı da getirmedik. hatırlayınız!! olumsuz cümlelerde "-s" takısı getirilmezdi. )


         -  She does not like singing. ( simple present tense'de love, like, enjoy, hate, dislike gibi fiillerden sonra getirilen fiillere "-ing" takısı getirilir. Bu konuyla ilgili hazırlamış olduğumuz videolu dersimiz youtube kanalımızda mevcuttur.)

         - And honestly she is not a very good singer. ( simple present tense'de olumsuz isim cümlesi olduğundan "not" ekini getirdik. ) 

         - She doesn't have a very nice voice. ( Olumlu cümlelerde "he, she, it" ile beraber "has" kullanılır. ancak olumsuz cümlelerde "has got" değil "doesn't have got" kullanılır.)  


         - But she plays bass guitar very well. ("well" kelimesi "good" sıfatının zarf halidir. "İyi" anlamına gelmektedir. Diğer kurallar simple present tense kurallarıdır. )


       Simple Present Tense Hikayesinin Türkçesi


       Kaan bir şarkıcıdır. O şarkı söylemeyi sever. O bir müzik grubundadır. O bir müzik grubunda şarkı söyler. O solisttir. bazen o bateri çalar. O bateri çaldığında Tuba şarkı söyler. 

       Tuba, Kaan'ın kız arkadaşıdır. O da müzik grubundadır. O Kaan'ın bitişiğinde çalar. O elektro gitar çalar. Bazen Kaan, Tuba'yla şarkı söyler. Seyirci onların beraber şarkı söylemesini sever. 

        Demet, Kaan'ın ve Tuba'nın arkadaşıdır. O da gruptadır. O bas gitar çalar. O şarkı söylemez. O şarkı söylemeyi sevmez. Ve dürüst olmak gerekirse, o pek iyi bir şarkıcı değildir. O çok güzel bir sese sahip değildir. Fakat o bas gitarı çok iyi çalar. 

       Grup mümkün olduğunca fazla pratik yapar. Onlar çoğunlukla doğum günü partilerinde çalarlar. Bazen düğünlerde de çalarlar. Onlar çok iyi bir gruptur. 






ilgili kelimeler; simple present tense, ingilizce, konu anlatımı, İngilizce geniş zaman


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder